lördag 25 februari 2012

Nimrods Herr Måndag blev Bäst I Rasen bland valparna

Idag var det utställningsdax och Nimrods Herr Måndag blev bäst av Fauvevalparna (BIR Valp) och även 3:e bästa valpen i gruppen.


Det är kul när det går så bra för avkommorna. Och vad jag förstår så kommer det mer uppmuntrande nyheter så snart som våra Års Bästa Listor inom Svenska Bassetklubben blir officiella...
/Håkan Hemäng

tisdag 7 februari 2012

Veckodags-kullen utvecklas fint

Under de senaste dagarna har vi fått mail från tre köpare som har hundar som nu är drygt ett halvår.

Förken Tisdag (Lea) har gått en kurs i allmänlydnad och Léa var klassens ljus. Utav 11 kriterier var 4 ”väl genomfört” och 7 ”Mycket väl genomfört”! (Nästan full pott med andra ord). Hennes husse och matte har även anmält henne till en viltspårkurs som kommer att gå av stapeln i slutet på mars.

Léa springer fritt med hennes kompis Alma
                                                 

Vi fick även ett mail från Herr Fredag (Woodstock). De har tränat en del spårning så nu fick Woodstock vara med i skarpt läge vid ett eftersök på ett trafikskadat rådjur. För säkerhets skull hade husse Jan en erfaren hund med sig men unghunden klarade eftersöket fint och fann rådjuret efter ca 75 m spårning. Det var hans första eftersök men då husse sköter en del eftersök efter vägarna så kommer han få vara med mååånga gånger framöver!

Woodstock på skogspromenad


Fröken Onsdag (Froya) bor i Norge och har där varit på en utställning där hon gick riktigt bra. Hennes kritik var enligt nedan:
"6,5 mnd, feminint hode/uttrykk, vel ansatte ører, korrekt bitt, mørke øyne, utmerket hals, sterk manke, stram rygg, spenstig lend av god lengde, kryss med god lengde/bredde, utmerket lårbredde, kunne hatt en aning bedre knevinkel, godt vinklet fram, beveger seg med god steglengde fram, for dagen noe kort bak, prima pels/farge, bra temperament".

Froyas husse Oistein Folkvord var nöjd men då detta var första gången som ungtiken såg så många hundar så tror de på ett ännu bättre resultat vid nästa utställning.

Mer info om denna kull lär komma.../Håkan

Kul att få jaga med en unghund från egna kenneln!!!

Den allra sista dagen så var det jakt hemmavid. Då Mynta gick för fullt dagen innan så fick hon vila och släppa fram en av sina valpar.

Nästan direkt efter släppet så blev det drev och efter ca. 20 minuters fint buktade så kom drevdjuret, ett ensamt kid över hygget där jag stod. På det hygget har jag nu skjutit ett rådjur och två hjortar för denna unghund Nimrods Mette-Marit. Förutom detta så har det skjutits ytterligare tre rådjur för henne under säsongen.

Det kom även en rapport från Nimrods Kung Olav som det skjutits en hel del för i år. Även han avslutade sin första jaktsäsong bra då han inte bara jagade fram ett rådjur till en skytt utan fick även sköta ett lyckat eftersök.

Vad ska det bli av denna kul under deras andra säsong och hur ska valparna efter Mynta och Ares utvecklas??? Det är spännande att ta valpar och att följa deras framfart med sina ägare!!!

Lycka till framöver!/Håkan

Sista jaktdagen för året med Mynta

Det känns nästan lite vemodigt men tillslut kommer sista jaktdagen för året efter en lång säsong. Jag hade haft en önskan av min gamle far att få följa med och jaga och lyssna på Mynta innan säsongen var slut.

Förutom pappa och jag så fick vi med oss två kamrater som gärna tog ett av passen. Redan när jag skjutsade min pappa till hans pass så såg jag några hjortar. Eftersom det var flera som var skjutbara i den flocken så släppte jag Mynta i närheten av dem. Efter några sökturer åt fel håll så blev det ett fint upptag och jakten gick direkt på pappa som inte lyfte bössan trots att de passerade inom 10 meter från hans pass. Han var ju med för att lyssna och jakten var bara 2 minuter gammal när den passerade honom. Men nog var han i efterhand lite ångerköpt då en av hjortarna var en riktigt grann skovelhjort.

När jakten hade gått ett par svängar så fick jag telefon av Sara som var i skogen och då bröt pappa och jag vårt passande och mötte upp Sara i en solig backe för att sitta och sola, lyssna och fika.

 Pappa och Sara satt i solen och lyssnade på Mynta
                                        

Samtidigt som vi satt och fikade så såg vi på avstånd att en av skyttarna, Samuel hade en intressant jakt strax inpå sig. Ibland stod Samuel fullt beredd då jakten närmade sig för att sedan sitta och lyssna på sin höjd.

Samuel var beredd

Efter ca 30 min så bröt sig en hjort ur flocken och gick rakt på Samuel medan de övriga fortsatte ner till nästa skytt. Det brukar inte vara bra som hjort att hälsa på Samuel och även denna hjort vet nu vad det innebär...

Tyvärr fick vi inte skott på någon mer hjort trotts ytterligare en timmes fint drev. Vi hade en härlig jakt i ett soligt och vindstilla väder -kan det bli bättre?

/Håkan
                                         

Två 1,5 åriga systrar i skogen

I slutet av säsongen hade vi besök här hemma. Det var Nimrods Märta-Louise som var på besök ifrån Norrland tillsammans med sin husse Peter Sjölander. Märta hade fått ett rådjur skjutit för sig under den sista jaktdagen i Norrland med drivande hund (31/12) och nu förlängde de säsongen genom att vara nere några dagar och träna.

Under en av jaktdagarna fick hon även möjlighet att hälsa på sin syster Nimrods Mette-Marit (Svea) som är tillbaka i full kraft efter det att hon blev påkörd av en bil under jakt.

Undertecknad fick glädjen att skjuta en hjortkalv för Märta under lördagen. Hon var dock lite fundersam över detta med att jaga hjort så hon jagade inte riktigt ända fram utan vände tillbaka till husse. Det är inte lätt att vara en liten tjej på helt okända marker och att därtill träffa ett helt nytt villebråd.
Det syns vem av ungtikarna som var van vid hjort...
                                         

Förövrigt fick vi höra en bra jakt under lördagen från Åstdalens Affe som även han ägs av Peter Sjölander. Det är en duktig, snygg och trevlig hane som jag verkligen kan rekommendera för den som letar efter en lämplig hane!

/Håkan