söndag 30 oktober 2011

SM i drevprov för Mynta även i år!

I torsdags startade mamma Mynta på SM-kval här i Basset –Öst. Det var svårjagat och hon fick kämpa rejält med två hjortdrev som gick i eländig terräng. Terrängen innebar både att Mynta fick kämpa för att hålla igång hjortarna i en timme samt att domaren och jag hade svårt att hålla oss inom hörhåll. När vi var i ena delen av marken så var Mynta bakom några bergskedjor i den andra delen. När vi gick runt motsols mot drevet så gick även drevet motsols och till den plats vi lämnat någon halvtimme tidigare.

Trots det så höll hon igång hjortdreven till ett par första pris (60 min hörbart drev). Efter den andra ettan tog vi en rejäl paus för att sedan ta Mynta i koppel för att se om hon forfarande hade någon ork i kroppen. Hon visade iver att åter komma iväg och jag släppte henne i rådjursmarker. Det blev ett rådjursdrev som hela tiden höll sig inom hörhåll. Hon drev get och kid så lugnt så att geten valde att inte ställa av sin kid utan de följdes åt under en timme och en kvart. När Mynta hade varit lös i över fyra timmar, jagat i drygt tre timmar och sprungit 3,5 mil så passade vi på att räkna hennes skall och hon hade då fortfarande runt 100 skall/minut.

Resultatet blev 1 + 1 (hjort) + 1 (rådjur) och 50 poäng

Går det som det ska så startar Mynta på SM i Gävle den 11/11-11

(hoppas nu att 11 är vårt turtal!)

/Håkan

lördag 29 oktober 2011

Tankar från Mynta

Idag var husse jättedum! Han tog på sig jaktkläderna i morse, tog med oss ut så vi fick kissa, men åkte sen iväg SJÄLV för att jaga! Jag och Nya fick vara HEMMA! Vad är det för sätt??? Istället för att jag skulle få jaga tog han med sig min dotter MetteMarit (Svea) och hennes husse Ulf!

Husse tror att jag behöver vila efter i torsdags när jag gick drevprov. Kanske har han rätt, jag känner mig lite sliten, men det är ju SÅ KUL att jaga!!!

Men framåt förmiddagen tog matte mig och Nya i bilen och åkte bort till husse där vi fikade lite och jag fick hälsa på gubbarna. Efter en stund lyfte matte in mig i bilen, medans Nya fick vara kvar! Jag var inte glad på matte när vi åkte hem, så jag gnällde allt lite:) Hon måste ju förstå att de är jättedumma när jag inte får vara med!

Men när vi kom hem så fick jag gå lös i trädgården medan matte pysslade med allt möjligt konstigt! Taggtråd, hästskor och jag vet inte vad! Vill ni se vad hon höll på med kan ni kolla här: http://www.hemmapysslande.blogspot.com/

Ja ja, dagen blev rätt bra ändå, fast jag inte fick jaga! Jag fick ju gå runt som jag ville och nosa och gå på upptäkter i närheten. Matte hade gott godis i fickan som husse gjort, så när hon ropade kom jag snabbt så jag fick en liten bit. Husse har gjort godiset av kokt lever och hjärta som han skivat tunnt och sedan torkat i ugnen. Oj vad gott det är! Det var riktigt skönt i solen, så efter att jag nosat runt i säkert 2 timmar medans matte pysslat så satte jag mig i solen och njöt. Efter det gick vi in och jag fick lägga mig i soffan och ha det varmt och skönt och då gjorde det faktiskt inte så mycket länge att jag inte fick jaga idag. Men jag hoppas husse tar med mig ut snart igen!


Här var det skönt mot de svarta dörrarna.
 Hej från Mynta 
(Matte Sara har hjälpt mig att skriva)

söndag 23 oktober 2011

Våra "valpar" gör framsteg

Nu börjar rapporterna från förra kullens ägare att komma in om lyckade turer i skogen. Och jag vet att överskriften inte var rätt då dessa "våra valpar" inte längre är valpar utan unghundar på 15 månader som börjar visa framtassarna i skogen. Men för Sara, mig och mamma Mynta kommer de alltid vara "våra små valpar"...

För en tid sedan fick jag tillfälle att lyssna på Nimrods Mette Marit (Svea) som verkligen är lovande då hon körde tre drev på en förmiddagssväng. Två av dessa drev var runt 20 min vilket är lovande. De många småtappten var typiskt då hon hela tiden var lite för ivrig och sprang för fort vilket resulterade i att hon tappade spåret med jämna mellanrum. Men med lite mer träning så kommer många skyttar få njuta av hennes härliga drev! Jag har lite tur som jagar en del ihop med hennes husse och för mig så är ju givetvis känslan lite extra när "valparnas" drev ekar mellan bergen!

Rapporter har även kommit från norra Sverige där Nimrods Märta Louice (Märta) visar sin jaktlust. Tyvärr har de rådjur som de har på sina marker en tendens av att gå på lånsträck. Men vi hoppas att Märta ska få till det och hitta något sätt att få sina rådjur att bukta i närområdet.

Förra veckan så hade jag besök av Nimrods Kung Olav (Ozzy) som fick prova att jaga hjort. Han har tidigare jagat i för älgtäta marker vilket resulterat i några älgdrev vilket är mindre lyckat. Men att få kontakt med mycket hjort verkade vara en upplevelse för honom, om än lite förvirrande. Ägaren Jonas och jag lämnade efter någon timme våra hjorttätaste kullar och släppte åter Ozzy som fick upp och drev då riktigt skapligt för att hänga med några minuter och sedan vända tillbaka till husse.

I helgen hade "poletten" helt klart ramlat ner och Ozzy drev två rådjur till skott. Och nu har han kommit på att dessa mindre klövdjur är roligare att jaga då de buktar runt och blir kvar i området.


Ozzy har förstått vad han ska jaga och resultatet blev två smaldjur.

Hoppas att även alla ni övriga får en spännande höst!/Håkan

tisdag 11 oktober 2011

Mys med "syrran"

Så här laddade våra tjejer inför älgjakten:) Håkan får tala om hur älgjakts veckan har varit.




/Sara

fredag 7 oktober 2011

Grattis Nimrods Kung Haakon


I veckan gick Nimrods Kung Haakon (Abbe) ett anlagstest med husse Björn Adonis. Det gick bra, även om det, enligt domaren, märktes att Abbe tyckte att spåret var lite väl enkelt.

Lycka till i fortsättningen Björn!/Håkan och Sara

tisdag 4 oktober 2011

Fröken Onsdag är inte Jesus...

I lördags så var det helt underbart väder, nästan 20 grader och strålande sol! Håkan undrade om jag inte kunde fixa ltie kaffe så vi kunde fika nere på brygggan. Så jag packade fikakorgen och vi gick ner och satte oss där och vi tog med tjejerna. Nya gick som vanligt fram till bryggkanten och böjde sig ner för att dricka, det ville ju lilla Fröken också göra. Men när hon inte nådde riktigt ner så försökte hon sätta ner framtassarna på vattenytan. Vi såg det med hann inte fram innan hela lilla damen var under vatten. Men Håkan var snabb med att få upp henne. Hon såg lite snopen ut, men snart var hon iväg på nya upptäckter, men fram till bryggkanten var hon inte så nyfiken på längre! :)

Tur att det inte var kallare i vattnet.


När hon torkat lite var det full rulle igen!


Fika i höstsolen!
/Sara

Fröken Onsdags första jaktdag

Första gången Fröken Onsdag fick följa med ut på jakt var tillsammans med moster Nya, mamma Mynt och Håkan. Eller jakt och jakt... när Mynta fick ut och jaga fick lillstumpan vara kvar i bilen tillsammans med moster Nya. Men det var spännande det också. Sen var det ju även tid för fika. Det är spännande att få springa runt lös och lukta i "gubbarnas" väskor. Men smaka det fick hon inte, det får nya husse och matte sätta upp regler för!

Att sitta i knät är mysigt, men oj vad mkt spännande det
finns att titta och lukta på när man är i skogen!!!

Fortfort går det när man sår springa lös!

/Sara

Premiärhelg och valphämtning

Under helgen då det var premiärsläpp så fick båda våra vuxna hundar samt kvarvarande valpen Nimrods Fröken Onsdag följa med till skogen. Jag valde att först släppa mamma Mynta som snart fick upp en hare som hon ägnade sig åt i ca 45 min innan hon släppte för att vända hemåt. Väl i rätt område så blev det omgående hjort och ett rejält rungande drev som fick passkyttarna att resa sig från sina ryggsäckar. När drevet går sådär så att skogen lägger sig ner och passerar just framför näsan på nästan alla skyttar då mår man som hundförare som allra bäst!!!

Efter 1,5 timmar så valde Mynta att släppa denna hjort som inte gick i något pass. Vi sköt dock en hjortkalv som stöttes till en skytt men det blev också allt för denna dag. Vi fick flera fina skottchanser men då vi valt att inte skjuta s.k. halvskovlar så fick tre av oss skyttar hålla inne med skott trots finfina lägen. Men min behållning denna dag var att mamma Mynta redan är i så fin form trots en sen valpkull!!!

Allis, som valpen kommer heta, fick givetvis vara med när vi åkte till skogen. Den mesta tiden fick hon givetvis vara i bilen med vår Munsterländer men hon fick även vara med och sitta i mitt knä när vi fikade samt göra sina utforskningar i omgivningen medan vi väntade på mamma Myntas återgång efter hjortdrevet.

På söndagsmorgonen så kom då de sista valpköparna för att hämta sin lilla tik, Nimrods Fröken Onsdan (Allis).
Numera bor denna underbara lilla tjej hos familjen Blom.
Lycka till med lilltjejen!/Håkan